Sukses

6 Cara Nyegah Dadi Korban Hoaks Ing Whatsapp

Liputan6.com, Jakarta - Peredarane informasi hoaks nggunakake macem-macem saluran komunikasi, salah sijine yaiku liwat aplikasi obrolan WhatsApp. Hoaks sing sumebar uga ana macem-macem bentuk, wiwit nulis nganti video.

Pangguna WhatsApp uga ora gampang percaya informasi sing nyebar sadurunge dikonfirmasi kasunyatane, iki kanggo ngindhari kerugian amarga dipercaya informasi palsu alias hoaks.

Mangkene 6 cara kanggo ngenali hoaka sing nyebar ing WhatsApp, kaya sing dilaporake dening factcheckingday:

1. Tansah ragu-ragu, aja nuduhake apa-apa kajaba sampeyan ngerti sejatine.

2. Telusuri tembung kunci saka pesen WhatsApp sing curiga kanggo digunakake dadi bahan liwat mesin telusuran. Sampeyan bisa ndeleng artikel sing wis diverifikasi ditampilake dhisik ing hasile telusuran, ngewangi sampeyan nentokake kasunyatan pesen kasebut.

3. Cobi kangge ngilangke prasangka pesene dhewe nggunakake seluler kayak Google mbalikke telusuran gambar, TinEye, lan Fake Image Detector. Kanggo video, coba njupuk gambar layar lan upload menyang salah sawijining alat kasebut.

4. Tentokake cara paling gampang kanggo nggayuh pemeriksa fakta lan organisasi media. Asring yen sampeyan ngubungi langsung liwat pesen utawa telpon, dheweke bakal mbukak pitakonan babagan konten sing pengin diverifikasi. Simpen informasi ing telpon supaya sampeyan bisa nggunakake nalika mbutuhake.

5. Kirim pesen, meme, foto, video, utawa cathetan swara sing dicurigakake menyang organisasi sing mriksa kasunyatan ing negara sampeyan. Sawise nerbitake mriksa kasunyatan, nuduhake artikel ing klompok asli sing ditampilake konten kasebut.

6. Priksa akun media sosial institusi lan perusahaan sing duweni potensi hoax. Asring dheweke bakal nyoba mbantah informasi salah dhewe.

 

 

Artikel berbahasa Jawa ini bagian dari program Liputan6.com memerangi hoaks.

2 dari 3 halaman

Tentang Cek Fakta Liputan6.com

Liputan6.com minangka media sing wis diverifikasi saka International Fact Checking Network (IFCN) bebarengan karo puluhan media massa liyane ing saindenging jagad.

Cek Fakta Liputan6.com uga dadi mitra Facebook kanggo mbasmi hoax, warta palsu, utawa disinformasi sing nyebar ing platform media sosial.

Kita uga kerja sama karo 21 media nasional lan lokal, Cekfact.com, kanggo verifikasi macem-macem informasi sing nyebar ing masyarakat.

Yen sampeyan duwe informasi babagan hoax sing pengin diselidiki lan verifikasi, kirim menyang tim CEK FAKTA Liputan6.com ing email Cekcepat.liputan6@kly.id.

3 dari 3 halaman

Simak Video Pilihan Berikut Ini: