Sukses

Priksa 6 Ramalan Hoaks Babagan Covid-19

Liputan6.com, Jakarta Hoax babagan Covid-19 terus nyebar ing media sosial kanthi macem-macem bentuk, kayata pandemi virus sing disebabake dening SARS-CoV-2 sing diprediksi sadurunge.

Cek Fakta Liputan6.com uga nglacak informasi babagan prediksi munculnya Covid-19, hasile kabeh informasi kasebut kabukten ana hoax.

Ing ngisor iki minangka koleksi hoaks babagan ramalan Covid-19:

 

2 dari 9 halaman

1. Penyakit ing Video Sitkom Bajaj Bajuri babagan Covid-19

Cek Fakta Liputan6.com nemokake klaim Covid-19 muncul ing sinetron komedi Bajaj Bajuri wiwit 10 taun kepungkur.

Klaim Covid-19 katon ing sinetron komedi Bajaj Bajuri wiwit 10 taun kepungkur, diunggah akun Facebook Anang Casildo, tanggal 16 Juni 2021.

Unggahan kasebut minangka video adegan obrole karakter paraga Oneng, Said, lan Mpok Hindun.

Mangkene obrole kasebut:

Said: Sapa sing lara, mpok?.

Oneng: Emak lan Ucup.

Said: Lara nopo?

Oneng: demam adhem lan batuk.

Said: Iki minangka penyakit infeksi saka China Mpok. Gejalanya yaiku demam lan watuk, bebaya Mpok, penyakit kasebut bisa nular, sing kena infeksi iso mati.

Oneng sing krungu iki banjur langsung mlayu nyeluk Emak.

Banjur ing siaran sabanjure, Bajuri lagi ngobrol karo wong sing nganggo klambi putih.

Mangkene obrole kasebut:

Wong sing nganggo klambi putih: Penyakit iki mbebayani banget Pak, bisa nular lan duwe risiko nyebabake pati.

Bajuri: Waduh mertuaku lan tanggaku lara.

Wong sing nganggo klambi putih kasebut menehi masker lan ujar: Banjur sampeyan mung nggunakake isi wae (masker) kanggo nyegah panularan.

Bajuri: Kepiye bapak mertua lan Ucup, Pak?

Wong sing nganggo klambi putih: kene teka kanggo mesthekake Pak, kene bakal nggawa ibu mertua lan Ucup sampeyan kanggo dipriksa lan dikarantina kanggo 30 dina.

Video kasebut banjur diwenehi katrangan kaya ing ngisor iki:

"Sinetron komedi Bajay Bajuri 10 taun kepungkur nggawe film babagan Covid. Aneh Nanging Nyata 😁".

Nopo bener Covid-19 tampil ing sinetron komedi Bajaj Bajuri wiwit 10 taun kepungkur? Priksa telusuran Kasunyatan Liputan6.com.

Hasile saka penelusurane Cek Fakta Liputan6.com sing pratelan Covid-19 wis dibahas ing sinetron komedi Bajaj Bajuri wiwit 10 taun kepungkur ora bener.

Ing rekaman video kasebut, mbahas babagan panularan virus SARS, dudu Covid-19. Yen video kasebut ditonton kanthi lengkap, karakter ing video kasebut mbahas babagan virus SARS, nanging pangunggah ngethok video kasebut lan mung nuduhake cuplikan karakteristik panandhang SARS sing padha karo Covid-19.

 

3 dari 9 halaman

2. Serial Kartun The Simpsons Prediksi Wabah Virus Corona ing taun 1993

Sawetara penggemar The Simpsons negesake manawa seri kartun komedi saka Amerika Serikat wis ngramal wabah Virus Corona 2019-nCoV 27 taun kepungkur.

Ing episode sing ditayangke ing taun 1993, virus sing diarani Flu Osaka diterangake minangka pagebluk ing Springfield sawise wargane mrentah jus saka Jepang.

Klaim kasebut nyebar kanthi rame ing internet sawise para penggemar wiwit mirip episode sing judhule 'Marge in Chains' karo pagebluk saiki.

Adegan ing seri kasebut nuduhake jus sing dikemas karo petugas sing lara lan batuk - sing banjur ngirim virus menyang negara Paman Sam.

"Aja ngandhani supervisor manawa aku kadhemen," ujare salah sawijining buruh ing adegan kasebut.

Sanajan adegan kasebut nggambarake asal-usul flu sing teka saka Osaka, nalika Virus Corona Corona taun 2019-nCoV diwiwiti ing China, para penggemar ora goyah. Dheweke mbanjiri Twitter kanthi diskusi sing ngrembug babagan persamaan ing adegan ing The Simpsons lan wabah Virus Corona.

Sawetara penggemar malah nyunting tembung 'Osaka Flu' menyang 'Coronavirus' ing film kasebut.

"Simpsons wiwit mbesuk. Dheweke prédhiksi apa wae sing kedadeyan karo kita. Contone, Trump dadi presiden, pati Kobe (Kobe Bryant), lan saiki dadi Virus Corona. Apa sing sabanjure? Pungkasan donya?," Ujare salah sawijining penggemar, kaya sing dikutip saka Daily Mail.

Apa bener seri kartun The Simpsons predhiksi kedadeyan Virus Corona 27 taun kepungkur? Priksa telusuran Kasunyatan Liputan6.com.

Hasile saka pencarian Liputan6.com Fact Check, ora ana bukti sing ndhukung klaim manawa Simpsons predhiksi wabah Virus Corona (2019-nCoV) ing taun 1993.

 

4 dari 9 halaman

3. Virus Corona Diprediksi Iqro Wiwit taun 1990

Pratelan babagan virus corona wis diprediksi ing Iqro wiwit taun 1990.

Klaim kasebut diunggah akun Facebook Nabila Reztiana, tanggal 14 Maret 2020.

Mangkene isine:

"Alquran Futuristik Serangan senjata biologis RRC, yaiku virus Corona, wis dilaporake dening Allah wiwit 30 taun kepungkur.

Nanging ing wektu kasebut ora ana sing ngerti "pesen saka wektu".

Coba waca buku teks Iqro 1. Ing abjad "nun". Buku Iqro digawe ing taun 90an dening sawijining Ulama.

Gusti Allah menehi pesen marang manungsa liwat buku kasebut.

Ditulis 4 tembung, yaiku:

Qorona

Kholaqo

Zamana

Kadzaba

Artine

Corona = Virus Corona

Khalaqo = Digawe

Zamana = Dizaman

Kadzaba = Kebak Cidra

Lan iki jamane apus-apus. Gusti Allah iku Sejatine Ing Sabda".

Apa bener virus corona wis diprediksi ing iqro wiwit udakara taun 1990? Priksa telusuran Kasunyatan Liputan6.com.

Hasile saka pencarian Cek Fakta Liputan6.com nuduhake manawa panemuan virus corona luwih awal tinimbang Iqro, mula klaim virus corona sing diprediksi ing Iqro wiwit udakara taun 1990 ora bener.

 

5 dari 9 halaman

4. Drama Korea My Secret Terrius Prediksi Covid-19

Warta babagan drama Korea 'My Secret Terrius' predhiksi pandemi Covid-19 nyebar ing media sosial. Warta iki disebarake dening konspirasi akun Instagram ing 29 Maret 2020.

Konspirasi akun Instagram ngunggah klip video saka adegan serial. Kajaba iku, konspirasi akun Instagram uga ngubungake seri sing ditayangke ing Netflix karo pandemi virus corona Covid-19.

"Seri televisi saka Netflix kayane wis ngramal kedadeyan virus Corona utawa pandemi Covid-19 wiwit taun 2018. Episode 10 Rahasia Terrius aku sing disiarake saka Korea Selatan kayane menehi dystopia apa sing kedadeyan saiki.

"Serangan Coronavirus sistem pernapasan. Sing luwih serius, virus Corona duwe periode inkubasi 2-14 dina, "ujare dhokter ing seri My Secret Terrius, dilaporake The Independent.

Dhokter nerusake, virus Corona dimanipulasi kanggo nyerang paru-paru langsung sajrone limang menit. Ing seri kasebut ora ditemokake vaksin kanggo ngobati pasien.

Nganggo dasar informasi kasebut, para pahlawan drama Netflix banjur nyoba nyoba nggagalake serangan biologis sing dikepengini bakal nyerang gym sekolah.

Ing gedung olahraga, menteri kesehatan sing ngunjungi nuduhake bocah cara ngumbah tangan supaya ora nyebarake penyakit. Podo karo peringatan kesehatan masyarakat saiki.

Dokter ing acara Netflix ngelingake manawa ora ana obat utawa vaksin saiki, tantangan sing saiki diadhepi para ahli ilmiah.

Ing kasunyatan, virus Corona digandhengake karo SARS. Corona luwih cepet ditularake lan nyerang paru-paru langsung ing limang menit. Kaya kedadeyan saiki, seri kasebut uga nuduhake instruksi supaya bocah kudu ngumbah tangan kanthi cepet kanggo nyuda panyebaran virus kasebut," tulis konspirasi akun Instagram.

Nopo bener drama Korea 'My Secret Terrius' predhiksi pandemi Covid-19? Priksa telusuran Kasunyatan Liputan6.com.

Hasil penelusurane Liputan6.com, Warta babagan seri 'My Secret Terrius' saka Korea Selatan sing predhiksi pandemi virus Covid-19 ora nyata.

Virus corona fiksi sing kasebut ing film kasebut ora ana gandhengane karo virus corona Covid-19 sing saiki endemik ing jagad iki.

 

6 dari 9 halaman

5. Nostradamus Wis Ngramal Pandemi Covid-19

Jeneng ahli astrologi Prancis saka abad kaping 16 Nostradamus dadi virus maneh ing media sosial. Wong sing jeneng asline Michel de Nostredame diklaim ngramal wabah sing dipicu virus corona utawa Covid-19 bakal kena ing jagad ing taun 2020.

Prediksi Nostradamus banjur diunggah menyang media sosial dening akun Facebook Makmaker Eduard tanggal 22 April 2020. Akun Facebook Makmaker Eduard ngunggah foto sing ngaku ngemot ramalan Nostradamus.

"Sawise aku maca artikel babagan RATU-19 aku kaget banget, amarga RATU-19 alias Covid-19 utawa kanthi jeneng CORONA VIRUS ditulis dening panganggit jenenge NOSTRADEMUS taun 1551, Yen ing Taun Kembar 2020 bakal ana RATU (CORONA) Sing Bakal Saka Cina Wétan lan Wangun lan Nyebar menyang (VIRUS) Ing Peteng Wengi Ing Kutha Kanthi 7 Bukit (Italia) Kanthi Nggawe Twilight Manungsa Dadi Debu (Pati) Kanggo ngrusak lan ngrusak Dunia, Sing Bakal Dadi Pungkasan Ekonomi Dunia.

Yen iki bener, kaya sing ditulis penulis, mula sing bakal kedadeyan yaiku apa sing dikandhakake Badan Pangan Dunia yen keluwen bakal nyerang ..., " tulis akun Facebook Makmaker Eduard.

Apa Nostradamus Ramalan Pandemi Covid-19 Ramalan Pandemi Covid-19? Priksa telusuran kasunyatan Liputan6.com.

Hasil panelusurane Cek Fakta Liputan6.com, ora ana bukti yen Nostradamus predhiksi wabah Covid-19 sing saiki lagi nyerang jagad. Tulisan sing nyebar babagan taun kembar ora cocog karo aturan kuantrain utawa sajak papat senar kanthi gaya Nostradamus.

 

7 dari 9 halaman

6. The Simpsons Prediksi Patine Donald Trump ing taun 2020 Amarga Covid-19

Warga Facebook kaget amarga prediksi salah sawijining kartun donya, The Simpson. Disebutake dening netizen, The Simpson ngramal tiwas Presiden Amerika Serikat, Donald Trump kanthi gambar ana ing peti mati.

Netizen ngubungake prediksi The Simpson karo kondhisi Donald Trump saiki, sing kena infeksi virus korona Covid-19 wiwit 2 Oktober. Salah sawijining pangguna Facebook sing ngunggahake yaiku Adv Ahmed Ali Memon kanthi narasi ing ngisor iki:

Warta Breaking:

Presiden AS Donald Trump digawa menyang rumah sakit kurang saka 24 jam sawise dites positif kanggo virus corona.

Cathetan:

Kartun Yahudi Simpson wis ndeleng sédané Donald Trump ing taun 2020 ing seri kartun lawas wiwit taun 2000.

Wong ngarani mung ramalan. Nanging, iki dudu prediksi. Kabeh wis direncanakake bro."

Banjur, apa prediksi The Simpson bener babagan matine Donald Trump amarga virus korona Covid-19 ing taun 2020? Priksa telusuran Kasunyatan Liputan6.com.

Informasi sing ujar ramalan The Simpson bakal mati amarga Covid-19 ing taun 2020 minangka hoax. Nyatane, seri kartun The Simpsons ora nate nggawe gambar utawa adegan sing nuduhake Donald Trump ing pethi. 

 

Artikel berbahasa Jawa ini bagian dari program Liputan6.com memerangi hoaks.

 

8 dari 9 halaman

Tentang Cek Fakta Liputan6.com

Liputan6.com minangka media sing wis diverifikasi saka International Fact Checking Network (IFCN) bebarengan karo puluhan media massa liyane ing saindenging jagad.

Cek Fakta Liputan6.com uga dadi mitra Facebook kanggo mbasmi hoax, warta palsu, utawa disinformasi sing nyebar ing platform media sosial.

Kita uga kerja sama karo 21 media nasional lan lokal, Cekfact.com, kanggo verifikasi macem-macem informasi sing nyebar ing masyarakat.

Yen sampeyan duwe informasi babagan hoax sing pengin diselidiki lan verifikasi, kirim menyang tim CEK FAKTA Liputan6.com ing email Cekcepat.liputan6@kly.id.

9 dari 9 halaman

Simak Video Pilihan Berikut Ini: